Tatry - Kobylarzowy Żleb - 1 sierpnia 2020
Kolejna botaniczna wyprawa poszukiwawcza. Tym razem jestem
lepiej przygotowana. Zamierzam pojechać sama, ale Marta deklaruje się mi towarzyszyć.
Bardzo się jej czwartkowy wypad w Tatry podobał. Chętnie go powtórzy.
Dzisiaj moje poszukiwania odbędą się przy niebieskim szlaku
przez Kobylarzowy Żleb na Czerwone Wierchy. Zamierzam dojść tylko na Czerwony
Grzbiet i wrócić tą samą drogą. No, może nie do końca, bo zimą odkryłam istnienie
czegoś takiego jak Staników Żleb, i chcę właśnie wrócić tamtędy. Marta
akceptuje mój plan.
Jest pięknie. Świeci słońce, ale jest cudownie
chłodno, więc idzie się bardzo przyjemnie. Początkowo tym szlakiem prawie nikt
nie idzie, ale później robi się gęsto od turystów. Szłam tędy kilkakrotnie, ale
czegoś takiego nigdy nie widziałam. I od razu widać efekty. Kobylarzowy Żleb
robi na mnie przygnębiające wrażenie. Kiedyś byłam zachwycona jego wspaniałą roślinnością, teraz jest
zdecydowanie ubożej. I widać zniszczenia, spowodowane kamiennymi lawinami i zbyt
dużym ruchem turystycznym. Oczywiście widoki nadal są piękne, ale dla mnie to
miejsce straciło swój magiczny urok.
Znajduję swoją roślinkę, tym razem szybko, a później zaraz
drugą, której szukam już od kilku lat, więc wpadam w euforię.
Dzięki zoomowi w moim aparacie, udaje mi się zrobić
przyzwoite zdjęcie kruka, który siedzi dość daleko na skale. A potem pozuje mi
cierpliwie jaszczurka żyworódka, której jakoś do tej pory nie udało mi się
uchwycić aparatem. Widziałam ją mnóstwo razy, ale zawsze mi uciekała, zanim
udało mi się zrobić zdjęcie.
Szlak przez Staników Żleb ładny, spacerowy. Tylko niestety
cały potok zawalony drzewami po wiatrołomach, więc trochę to przygnębiająco wygląda.
Kolejna owocna, a niemęcząca wycieczka w Tatry. Wracam bardzo
szczęśliwa. Tym razem nie 50, ale 200 procent planu zostało zrealizowane.
Dodatkowo sporo zdjęć różnych roślin, które wykorzystam w swoim atlasie,
jaszczurka i kruk na deser, oraz przejście krótkim, ale nieznanym mi szlakiem.
Tatry Zachodnie Tatry Przysłop Miętusi Kobylarzowy Żleb Staników Żleb