Duży, kolorowy, charakterystycznie ubarwiony motyl z rodziny niedźwiedziówkowatych. Objęty w Polsce ścisłą ochroną.

Rozpiętość jego skrzydeł wynosi 5,2-6,2 cm. Dymorfizm płciowy bardzo słabo zaznaczony. Samica nieznacznie większa od samca, z grubszym odwłokiem. Przednie skrzydła czarnobrunatne z ukośnymi, kremowobiałymi paskami. Tylnie pomarańczowoczerwone z czarnymi plamkami. Głowa czarna, czoło biało obrzeżone, biała kreska na szczycie ciemienia. Tułów czarny, z białawymi paskami po bokach.

Gąsienice czarnobrunatne lub czarne, z błyszczącą głową. Wzdłuż grzbietu pomarańczowy pasek, po bokach białawe plamki.

Występuje w środkowej i południowej Europie, środkowej Rosji i Azji Mniejszej. W Polsce na Pogórzu Przemyskim i w Bieszczadach, w okolicy Dębicy i w Pieninach.

Motyle pojawiają pomiędzy połową lipca a połową września. Spotkać je można do wysokości 900 m n.p.m., wzdłuż dróg i ścieżek leśnych, na zrębach, a także na skrajach lasów i zarośli. Najczęściej na sadźcu konopiastym. Są aktywne w nocy, ale także w ciągu dnia. W roku pojawia się tylko jedno pokolenie. Zimują gąsienice, które po wylęgu wiosną, żerują głównie na jasnocie białej i pokrzywie pospolitej, a później na krzewach – leszczynie pospolitej, wiciokrzewie pospolitym, malinie zwyczajnej i innych.

Bibliografia:


Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.