MAJ
Storczyk blady (Orchis pallens)


Gad objęty częściową ochroną gatunkową (od 2014 roku, wcześniej był objęty ochroną ścisłą).

Należy do rodziny jaszczurek właściwych. Dorasta do 22 cm długości. Samce bywają nawet dłuższe. Posiada masywną głowę i ogon 1,5 razy dłuższy od tułowia. W sytuacji zagrożenia może go odrzucić – z czasem ogon odrasta. Ubarwienie ma zmienne, najczęściej na brązowym, szarym lub brunatnym tle występują trzy pasy ciemnych, nieregularnych plam z białymi punktami w środku. Brzuch samców jest zielonkawy, a samic białawy lub żółtawy. W okresie godowym samce mają boki głowy i ciała, a także często grzbiet, intensywnie zielone. Młode jaszczurki są znacznie ciemniejsze niż osobniki dorosłe.

Występuje w całej niemal Europie najczęściej do wysokości 800 m, ale spotyka się ją także znacznie wyżej. Zamieszkuje nasłonecznione, kamieniste zbocza, miedze, pastwiska. Zwykle ma swoje  stałe terytorium, którego broni i gdzie spędza całe życie. Prowadzi dzienny tryb życia. Z reguły rano wygrzewa się na słońcu, aby nabrać energii, gdyż jest zwierzęciem zmiennocieplnym, a po południu poluje. Żywi się owadami i pająkami. Noc spędza w wykopanej przez siebie norce (chowa się tam także podczas upałów), którą często zmienia z uwagi na bezpieczeństwo. Zapada w sen zimowy w październiku, a budzi się z reguły w marcu.

Okres godowy trwa od kwietnia do czerwca. Samce walczą o samice i starają się zapłodnić jak największą ich ilość. Samice składają  5-15 jaj,  otoczonych pergaminowatymi osłonkami, we wcześniej wykopanej norce. Po około 6 tygodniach wylęgają się młode, którymi samica się nie zajmuje.

Bibliografia:
  • Czapczyk P.: Zwierzęta chronione w Polsce. Poznań: Podsiedlik-Raniowski i Spólka, 2003
  • Dz.U. 2014 poz. 1348 Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 6 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt

Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.