GRUDZIEŃ
Róża dzika (Rosa canina)


OSET KĘDZIERZAWY

Carduus crispus


Carduus crispus L.

Nazwa słowacka: bodliak kučeravý.

Rodzina: Astrowate (Asteraceae).

Opis: Roślina dwuletnia wysokości do 50-150 cm, z wrzecionowatym korzeniem. Łodyga rozgałęziona – wraz z gałązkami aż po same koszyczki kędzierzawo oskrzydlona. Liście miękkie, brzegiem pokryte kolczastymi, ale miękkimi szczecinkami; dolne lirowato-pierzasto-sieczne; wyższe pierzasto-klapowane lub pierzasto-wrębne, czasem niepodzielone, nieregularnie i nierówno ząbkowane, eliptyczne do lancetowatych, zwężające się u nasady; spodem szaro, cienko, kutnerowato owłosione. Kwiaty czerwonofioletowe, czasem białe, w koszyczkach, skupionych na szczytach po 2-5; okrywa koszyczków jajowato kulista; łuski okrywy słabo odgięte, zewnętrzne znacznie krótsze od wewnętrznych. Owocem niełupka.

Tworzy mieszańce z ostem nastroszonym, zwisłym i innymi.

Występowanie: Europa. Zawleczony do północnej Ameryki. W Polsce pospolity, w górach w niższych położeniach. Rośnie w miejscach raczej wilgotnych, w ziołoroślach, na brzegach cieków wodnych, w rowach, na brzegach lasów i zarośli, poboczach dróg, w miejscach ruderalnych.

Kwitnienie: VII-IX

 

Góry Choczańskie - pod Wielkim Choczem - 9 sierpnia 2015
Góry Choczańskie - pod Wielkim Choczem - 9 sierpnia 2015
Góry Choczańskie - pod Wielkim Choczem - 9 sierpnia 2015

Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.