PAŹDZIERNIK
Brodawnik jesienny (Leontodon autumnalis)


MAK ALPEJSKI, M. BURSERA

Papaver burseri


Papaver burseri Crantz, syn. Papaver alpinum L. subsp. alpinum, syn. Papaver alpinum L. subsp. burseri (Crantz) Fedde

Nazwa słowacka: mak Burserov.

Rodzina: Makowate (Papaveraceae).

Roślina wpisana do Czerwonej Księgi Karpat Polskich.

Opis: Bylina tworząca darnie, wysokości do 20 cm. Wytwarza liczne różyczki płonne oraz różyczki, z których wyrastają delikatne łodyżki kwiatowe, pokryte odstającymi włoskami. Liście tylko różyczkowe, sinozielone, ogonkowe, 3-4-razy pierzastosieczne. Poszczególne listki zakończone szczecinką. Kwiaty duże, ok. 2,5 cm średnicy, białe, 4-płatkowe. Wewnątrz pojedynczy słupek z tarczowatym znamieniem i licznymi pręcikami.

Występowanie: Góry Europy. W Polsce wyłącznie w Tatrach. Rośnie w piętrze halnym i kosodrzewiny, na piargach i żwirkach, przede wszystkim na wapiennym podłożu.

Przez niektórych polskich i słowackich botaników rosnący w Tatrach i na Wielkiej Fatrze mak bywa uznawany za oddzielny gatunek – mak tatrzański (Papaver tatricum (Nyarady) Ehrend., w ramach którego są wyróżniane dwa podgatunki: Papaver tatricum subsp. tatricum i Papaver tatricum subsp. fatraemagnae.

Kwitnienie: VII-VIII

Tatry - Czerwone Wierchy - 15 lipca 2019
Tatry - pod Krzesanicą - lipiec 2015
Tatry - pod Krzesanicą - lipiec 2015
Tatry - pod Krzesanicą - lipiec 2015
Tatry - pod Krzesanicą - lipiec 2015
Tatry - Litworowa Przełęcz - lipiec 2008
Tatry - Czerwone Wierchy - 1 lipca 2015

Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.