MAJ
Storczyk blady (Orchis pallens)

PRZENĘT PURPUROWY

Prenanthes purpurea


Prenanthes purpurea L. 

Nazwa słowacka: srnovník purpurový.

Rodzina: Astrowate (Asteraceae).

Opis: Bylina wysokości do 120 cm, z grubym, podziemnym kłączem. Łodyga wzniesiona, pojedyncza, najczęściej naga, górą rozgałęziona. Liście o różnym kształcie; dolne podługowato odwrotnie jajowate, zatokowo wycinane, ogonkowe; środkowe i górne dużo mniejsze, lancetowate lub podługowate z brzegami słabo wyciętymi lub tylko piłkowanymi, nieznacznie wycięte lub tylko piłkowane, siedzące. Kwiaty drobne, fioletowopurpurowe, w koszyczkach, zebrane w wiechowaty kwiatostan.

Występowanie: Góry środkowej i południowej Europy, Kaukaz, Azja Mniejsza. W Polsce w Sudetach i Karpatach, na Nizinie Śląskiej, w Kotlinie Sandomierskiej, na wyżynach południowej Polski. Rośnie od regla dolnego po piętro kosodrzewiny, w lasach i na ich obrzeżach, na zrębach, nad potokami, niezależnie od podłoża.

Kwitnienie: VII-IX

Tatry - Trasa Tri Studnicky - Krywań - sierpień 2009
Gorce - pod Lubaniem - sierpień 2014
Gorce - pod Lubaniem - sierpień 2014
Gorce - pod Lubaniem - sierpień 2014


Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.