PLUSKWICA EUROPEJSKA, P. CUCHNĄCA
Cimicifuga europaea
Cimicifuga europaea Schipcz.
Nazwa
słowacka: ploštičník európsky.
Rodzina: Jaskrowate (Ranunculaceae).
Roślina objęta częściową ochroną (do 2014 roku ścisłą), wpisana do Czerwonej Księgi Karpat Polskich.
Opis: Bylina wysokości do 1,5 m, nieprzyjemnie pachnąca. Łodyga sztywna, rozgałęziona, ulistniona. Liście duże, 2-3-krotnie pierzastosieczne, o jajowatych listkach o brzegach nierówno piłkowanych, spodem lekko owłosionych. Kwiaty niepozorne, zielonkawe, 4-płatkowe, na krótkich szypułkach, zebrane w rozgałęzione, groniaste kwiatostany.
Występowanie: W Polsce w pasmie wyżyn południowych, dorzeczu dolnej Wisły, na pojezierzu Mazurskim. W Karpatach bardzo rzadko, po regiel dolny, głównie w Pieninach, na Pogórzu Bukowskim i na dwóch stanowiskach w Tatrach Zachodnich. Rośnie w ciepłolubnych i świetlistych lasach liściastych i zaroślach, głównie na rędzinach próchniczych, wytworzonych z wapieni.
Kwitnienie: VII-VIII
Roślina lecznicza i trująca.