STARZEC FUCHSA, S. JAJOWATY (Senecio fuchs)

STARZEC FUCHSA, S. JAJOWATY

Beskid Wyspowy - pod Modynią – sierpień 2012

Rodzina : Astrowate.

Opis : Bylina wysokości do 2 m, o pionowym kłączu. Łodyga czerwonobrunatno nabiegła, zwykle naga, wzniesiona, górą rozgałęziona. Liście eliptyczne, ostre, brzegiem ząbkowane; środkowe i górne w nasadzie stopniowo zwężają się w wąsko oskrzydlony ogonek. Koszyczki zebrane w baldachokształtną wiechę. Kwiaty żółte. Zwykle po 5 brzeżnych kwiatów języczkowych. Kwitnie 2 tygodnie później od starca gajowego i jest bardziej światłolubny.

Występowanie : W Polsce w Sudetach i Karpatach w piętrach reglowych i na pogórzach, na wyżynach południowej Polski, w Kotlinie Sandomierskiej. Rośnie na brzegach lasów, na zrębach, nad potokami, na górskich łąkach.

Kwitnienie : VII-IX