RDEST POWOJOWATY, RDESTÓWKA POWOJOWATA (Fallopia convolvulus, syn. Bilderdykia convolvulus)

RDEST POWOJOWATY, RDESTÓWKA POWOJOWATA

Kotlina Sądecka - lipiec 2013

Rodzina : Rdestowate.

Opis : Roślina roczna o wijącej się prawoskrętnie łodydze, długości do 1 m. Liście trójkątnie jajowate, o sercowatostrzałkowatej nasadzie i ostrym wierzchołku, ogonkowe; przylistki zrośnięte, przylegające do łodygi. Kwiaty różowozielone lub żółtawozielone, drobne, 5-krotne, zebrane w pozorne grona. Owocem czarny orzeszek, powstający wewnątrz działek okwiatu.
 
Występowanie :  Europa, Azja, północna Afryka. W Polsce  na całym obszarze, w górach po piętro regla dolnego. Rośnie w miejscach ruderalnych, na ugorach, oraz jako chwast roślin okopowych.
 
 Kwitnienie : VII-IX