PRZENĘT PURPUROWY (Prenanthes purpurea)

PRZENĘT PURPUROWY

Tatry - Trasa Tri Studnicky - Krywań - sierpień 2009

Rodzina : Astrowate.

Opis : Bylina wysokości do 120 cm, z grubym, podziemnym kłączem. Łodyga wzniesiona, pojedyncza, najczęściej naga, górą rozgałęziona. Liście o różnym kształcie; dolne podługowato odwrotnie jajowate, zatokowo wycinane, ogonkowe; środkowe i górne dużo mniejsze, lancetowate lub podługowate z brzegami słabo wwyciętymi lub tylko piłkowamymii, nieznacznie wycięte lub tylko piłkowane, siedzące. Kwiaty drobne, fioletowopurpurowe, w koszyczkach, zebrane w wiechowaty kwiatostan.

Występowanie : Góry środkowej i południowej Europy, Kaukaz, Azja Mniejsza. W Polsce w Sudetach i Karpatach, na Nizinie Śląskiej, w Kotlinie Sandomierskiej, na wyżynach południowej Polski. Rośnie od regla dolnego po piętro kosodrzewiny, w lasach i na ich obrzeżach, na zrębach, nad potokami, niezależnie od podłoża.

Kwitnienie : VII-IX