MLECZ POLNY (Sonchus arvensis)

MLECZ POLNY

Pogórze Ciężkowickie - Ryglice - październik 2014

Rodzina : Astrowate.

Opis : Bylina wysokości do 150 cm, o korzeniuz pączkami przybyszowymi. łodyga sztywna, pusta, dołem naga. Liście często sinawe, brzegiem nierówno kolczasto ząbkowane, wrębne lub pierzastodzielne, o sercowatej nasadzie. Kwiaty języczkowe, żółte, zebrane w nieliczne koszyczki tworzące podbaldach. Owocem ciemnobrunatna niełupka.
 
Występowanie : Europa, zachodnia i środkowa Azja, Syberia, Kaukaz, północna Afryka. W Polsce na całym obszarze, w górach w niższych położeniach. Rośnie na łąkach, w zaroślach, a także na polach jako chwast, głównie roślin okopowych.
 
Kwitnienie :  VI-X
 
Roślina trująca.